1 Decembrie – Ziua națională a României

1 Decembrie – Ziua națională a României

1 Decembrie – Ziua națională a României

1 Decembrie este ziua nationala a Romaniei si semnifica o sarbatoare publica, adoptata prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgata de presedintele Ion Iliescu si publicata in Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990. Festivitatea centrala a primei zi nationale de 1 decembrie s-a desfasurat in 1990 la Alba Iulia. Istoricul Neagu Djuvara a aratat intr-un interviu acordat TVR în anul 2011 ca alegerea zilei de 1 decembrie de catre regimul Iliescu a fost una conjuncturala, explicand ca la 1 decembrie 1918 a avut loc doar unirea Transilvaniei și a Banatului cu România, pe cand celelalte provincii istorice, respectiv Basarabia si Bucovina, au fost unite la date diferite, conform Wikipedia.

Scurt istoric al zilei nationale a Romaniei: Instaurata inca de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a ramas in traditia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, pana în 1947, cand a fost impus regimul comunist. Un principe strain pe tronul României reprezenta o necesitate politica intrucat dupa abdicarea fortata a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema mentinerii recunoasterii unirii celor douã principate.

Oferta o primeste printul de Flandra, dar refuzand-o, se decide aducerea in tara a lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care la 10 mai 1866 intra in Bucuresti. Acest moment este actul fondator al dinastiei si marcheaza inceputul unei serii de schimbari insemnate in societatea romaneasca. Carol, in fata Parlamentului, depune juramant ca va respecta legile, religia si teritoriul romanilor. Daca pe 9 mai 1877 in Sesiunea Extraordinara a Adunarii Deputatilor ministrul de externe, Mihail Kogalniceanu, declara ruperea oricaror legaturi cu Poarta Otomana si proclama independenta de stat, a doua zi, pe 10 mai, se organizeaza solemnitatea proclamarii independentei, ocazie cu care Principele decide ca sarbatoarea nationala sa se celebreze ca fiind ziua proclamarii independentei.

96 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 de delegati si sustinuta de 100.000 de persoane, adopta o rezolutie care consfinteste unirea tuturor românilor din Transilvania si Banat cu România. La 1 decembrie 1918 Vasile Goldiş citeşte rezoluţia Unirii conform Historia.ro: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.

In 2013, Google, cel mai cunoscut motor de cautare din lume, a celebrat Ziua Naţională a României cu un logo special, creat de o eleva de clasa a VIII-a din Suceava.

1 decembrie ziua nationala a Romaniei poze

Poti controla vremea online, pentru prognoza meteo de 1 Decembrie ziua nationala a Romaniei intra pe Accuweather.

Imagine cu steagul Romaniei tricolor

Imagini si poze cu parade de 1 Decembrie:

foto parada nationala de ziua  Romaniei

Poze parada 1 Decembrie 2014

Repetitii pentru parada de 1 Decembrie:

Repetitie parada de 1 decembrie

Parada de ziua nationala a Romaniei

Masini parada 1 decembrie

Lasa un comentariu