Rețeta de cozonac pufos cu nucă și cacao

Rețeta de cozonac pufos cu nucă și cacao. După multe încercari,pot spune că am găsit rețeta perfectă de cozonac, adică ieftină și bună.

Ingrediente:

  • 100 gr unt
  • două ouă
  • 50 gr drojdie
  • 100 gr zahăr
  • 200 ml lapte
  • un vârf cuțit sare
  • aproximativ 600 gr făină

Instructiuni: Untul se pune la topit într-o cratiță la foc mic,amestecând până se topește, apoi se lasă să se răcorească. Într-un bol separat drojdia, ouăle, sarea se amestecă bine cu un tel,până se albesc. În untul topit și răcorit, se pune laptele și zahărul și se amestecă păna se topește zahărul.

După ce acesta s-a topit, compoziția se adaugă la ouăle cu drojdie apoi se adaugă făina încet, frământând bine până se obține un aluat moale dar care nu se lipește de mână. Secretul acestui cozonac stă tocmai în modul în care este frământat, adică cu cât mai mult cu atât mai bine. Bunica mea spunea că atunci când aluatul face bășici, se poate pune la dospit, și avea dreptate. Presărați deasupra un pic de făina, acoperiți-l cu un prosop și lăsați-l să crească într-un loc potrivit de cald.

Umplutura se face din nucă macinată pe care o amestecați cu zahăr și cacao după gust, iar pentru un plus de aromă se poate adăuga vanilie. Se bat două albușuri spumă și se adaugă nuca îndulcită amestecând ușor ca să nu spargem spuma de albuș.

După aproximativ 40 de minute ar trebui să aveți un material pufos și ușor la mână. Acesta se împarte în 4 sau 6 bile pe care le întindeți pe masa de lucru presărată cu făină formând cozonaci care se ung cu umplutura din nucă. Se împletesc spirale din câte doi cozonaci, care se așeaza în tava unsă cu ulei și se mai lasă cca 40 minute. Se ung cu gălbenuș de ou [eu pun în el o linguriță de zahăr], și se coc in cuptorul încins la foc potrivit cca 40 minute [depinde de cuptor].

SFATURI:
-folosiți ouă care au stat la temperatura camerei
-poziționați grilajul la mijlocul cuptorului
-așezați tava pe mijlocul grilajului

Daca doriti sa publicam mai multe retete culinare romanesti de prajituri pentru Craciun, rapide si gustoase, cum ar fi reteta de cozonac pufos moldovenesc, si alte retete de Craciun cu poze lasati un comentariu mai jos cu reteta dorita.

Vă doresc spor la treabă și poftă bună!

Reteta
recipe image
Nume reteta
Rețeta de cozonac pufos cu nucă și cacao
Publicata
Timp prepaprare
Timp gatire
Timp total
Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

1 Comentariu la acest articol

  1. Foarte buna reteta.Nu e complicata, iar timpul de gatire e optim.Sfaturile sunt de bun augur.Pofta mare tuturor!

    Răspunde

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.