Rusia ramane sanctionata de UE

UE menţine sancţiunile adoptate împotriva Rusiei – Uniunea Europeană a decis marţi, 28 octombrie să menţină sancţiunile adoptate împotriva Rusiei pentru implicarea sa în conflictul din Ucraina, au anunţat sursele citate de AFP.

„Statele membre sunt mai degrabă de acord cu faptul că nu are loc nicio evoluţie pe teren sau vreo schimbare în atitudinea Rusiei care ar justifica reanalizarea sancţiunilor”, a precizat o sursă diplomatică. „Nu există niciun motiv în prezent pentru a modifica măsurile restrictive adoptate de UE împotriva Rusiei”, a anunţat o sursă europeană la finalul unei reuniuni a ambasadorilor celor 28 de state membre.

Armistiţiul a permis calmarea situaţiei, chiar dacă lupte au loc în continuare între separatiştii proruşi şi forţele ucrainene, în special în zona aeroportului din Doneţk. Uniunea Europeană a adoptat mai multe serii de sancţiuni împotriva unor întreprinderi şi oficiali ruşi de rang înalt, dar şi separatişti, pentru rolul acestora în criza din Ucraina. Ultima serie de sancţiuni, adoptată la începutul lui septembrie, restrânge şi mai mult posibilităţile finanţării pe pieţele de capital pentru cinci bănci şi şase întreprinderi ruseşti din domeniile energiei şi apărării, între care gigantul petrolier Rosneft. Investitorii din UE nu mai pot să cumpere obligaţiuni şi acţiuni emise de aceste grupuri, nici să acorde împrumuturi cu scadenţă mai mare de 30 de zile.

„Sancţiunile funcţionează”, a subliniat o sursă diplomatică europeană. Rubla a înregistrat marţi un nou record istoric de scădere în faţa monedei euro şi dolarului, ca urmare a retragerii investitorilor străini. În acest context, „micşorarea preţurilor la hidrocarburi nu ajută” Guvernul rus, ale cărui venituri depind în mare măsură de vânzările de gaz şi petrol, potrivit acestei surse.

Lasa un comentariu