Cum sa vopsesti ouale de Pasti – sfaturi si metode

vopsire-oua-PasteDescopera sfaturi si metode despre cum sa vopsesti ouale de Pasti.

Paștele (latină pascha; ebraică פסח, pronunțat pessach pentru Paștele evreiesc,ebraică פסחא, în forma arameică, pronunțată pascha pentru Paștele sau Paștile creștine; greacă Πάσχα) este o sărbătoare religioasă anuală de primăvară cu semnificații diferite, întâlnită în creștinism și iudaism. Unele obiceiuri de Paști se regăsesc, cu semnificație diferită, în antichitatea anterioară religiilor biblice.

Cel mai răspândit obicei creștin de Paști este vopsirea de ouă roșii, a căror prezență este obligatorie pe masa de Paști, deși în prezent se vopsesc ouă și de alte culori (verzi, albastre, galbene etc.). În folclorul românesc există mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouă de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbatorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea au fost înroșite de sângele care picura din rănile lui Iisus. Pastele din 2015 este sarbatorit de crestini pe 12 aprilie. (conform Wikipedia) Cand cade Pastele in 2015? Pastele ortodox pica pe 12 aprilie 2014 iar cel catolic pe 5 aprilie.

Cum sa vopsesti si sa desenezi ouale de Pasti? In acest articol gasesti sfaturi, metode si tehnici practice de vopsire si cand se vopsesc ouale de Paste:

  • Oua vopsite in mod natural – daca nu vrei sa cumperi vopseaua, poti folosi produse naturale cum ar fi frunze si legume pentru a vopsi ouale. Inainte de a vopsi ouale, indiferent de modalitatea aleasa, trebuie sa le speli bine cu apa calda si cu sapun. Dupa ce sunt bine spalate se pun la fiert in apa cu putina sare si cateva linguri de otet. Foloseste sfecla rosie sau coaja de mar pentru ROSU, frunze de nuc pentru VERDE, mure sau frunze de varza rosie pentru ALBASTRU, coji de ceapa sau malin pentru GALBEN, suc de struguri/vin pentru MOV, coaja de ceapa rosie pentru ROZ, morcovi pentru PORTOCALIU si cafea pentru MARO. Asa vopsesti ouale folosind produse naturale.
  • Vopsea cumparata – pentru acest tip de vopsire gasiti instructiunile pe plic. Este recomandat sa adaugati si otet, si pentru a le oferi un pic de luciu le puteti unge cu un pic de ulei dupa vopsire.
  • Vopseste si adauga sclipici – acesta este un mod un pic mai inedit de a incondeia ouale de Paste. Vopseste ouale in mod normal iar cand sunt aproape uscate rostogoleste-le prin sclipici sau pune-le intr-o punga cu sclipici cateva secunde. Vei obtine un ou stralucitor.
  • Oua de marmura – poti obtine un aspect ca de marmura daca pui oul in alta culoare dupa ce a stat destul in alta. Si in acest caz poti folosi ulei pentru a le adauga stralucire.
  • Vopseste ouale cu hartie creponata – dupa ce ai fiert ouale, tai hartia creponata incat sa acopere un ou, o inmoi in otet si dupa infasori oul cald cu hartia creponata. Lasi pe un ziar sau intr-o oala si dupa ce s-a uscat hartia creponata dezvelesti oul.
  • Vopseste ouale cu colorant alimentar – folosesti aceeasi tehnica pentru a vopsi ouale ca si cele vopsite in mod natural, doar ca adaugi colorantul alimentar in apa pentru culoare. Poti sa combini culorile pentru a obtine noi culori. (galben cu rosu=portocaliu, galben cu albastru=verde etc.)
  • Vopseste ouale de Paste cu folie de aluminiu – Pe o bucata de folie de aluminiu usor mototolita se pune vopseaua de oua (cea mai buna este vopseaua de oua pe baza de acril). Se infasoara oul in folia de aluminiu, dupa care se strange usor. Se desface si se lasa sa se usuce. Se poate repeta aceasta metoda si cu alte culori.
  • Vopsirea cu folie cu bule – aceeasi tehnica precum vopsirea cu folia de aluminiu. Folia cu bule este cea cu care se infasoara produsele impachetate pentru a nu se deteriora. Atentie! Spargerea bulelor poate produce dependenta !
  • Vopsirea oualor de Paste cu cu elastice de cauciuc – inainte de a fi scufundate in vopsea, ouale se infasoara cu mai multe elastice de cauciuc (elastice de bani). Daca vrei ca sa combini mai multe culori, poti desface unele elastice inainte de a scufunda din nou oul intr-o alta culoare.
  • Frunze, autocolante, adezive, stickere si pictare – puteti adauga/lipi frunze de patrunjel de exemplu in timpul vopsirii. De asemenea puteti lipi daca aveti autocolante/adezive/stickere (care sunt practic acelasi lucru) dupa ce ati vopsit cu culoare ouale. Pentru a picta ouale dupa vopsire puteti pur si simplu folosi acuarele cu penson, cu scobitoare, cu guma de la creion sau cu o periuta de dinti pentru a face diverse desene si motive. In cazul asta e de ajuns sa va puneti imaginatia la treaba.

Sper ca sunt de ajuns aceste tehnici si metode practice de vopsire a oualor de Paste. Recomand sa nu cumparati orice vopsea doar pentru ca e mai ieftina, altfel riscati intoxicatii alimentare!

Lasa un comentariu